admin
No Comments

Twitter

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

twitterMyspace, Facebook, Twitter. Αυτές είναι οι τρεις μεγαλύτερες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης στο Ίντερνετ. Το πρώτο, που ήταν και το πρώτο (χρονολογικά), αργοπεθαίνει, το δεύτερο παραμένει σταθερά το δημοφιλέστερο, αν και πάρα πολλοί χρήστες του διαφωνώντας με τις τελευταίες αλλαγές όσον αφορά στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, έχουν περιορίσει τη χρήση των υπηρεσιών του στο ελάχιστο και το τρίτο είναι το μόνο που σημειώνει σταθερά ανοδική πορεία, βλέποντας τους χρήστες του να πολλαπλασιάζονται με το δευτερόλεπτο. Μάλιστα, οι τα στελέχη του έχουν θέσει ως στόχο τους να σπάσουν το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου χρηστών (στα τέσσερα χρόνια που λειτουργεί έχει 145 εκατομμύρια χρήστες).

Τι είναι, λοιπόν, το twitter; Όπως και με τις άλλες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, σου επιτρέπει να έχεις επαφή με άλλα άτομα (που είτε γνωρίζεις προσωπικά είτε όχι, όλοι όμως πρέπει να δώσουν την σχετική συγκατάθεση), σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν βρίσκονται. Αυτή η επαφή γίνεται με τα λεγόμενα twits (στα ελληνικά η λέξη σημαίνει τιτίβισμα, γι’ αυτό και το λογότυπο του twitter είναι ένα σπουργίτι) τα οποία ο κάθε χρήστης γράφει, έχοντας στη διάθεσή του μόνο 140 χαρακτήρες, απαντώντας στην ερώτηση της υπηρεσίας «τι κάνετε αυτή τη στιγμή;». Γι’ αυτό και τα twits είναι πάντα σύντομα, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσα twits θα γράψει ο κάθε χρήστης. Τα twits αυτά έχουν την δυνατότητα να διαβάζουν μόνο οι χρήστες του Twitter στους οποίους έχετε εκχωρήσει δικαίωμα να σας ακολουθούν μέσω της υπηρεσίας (αυτοί λέγονται followers). Mε τον ίδιο τρόπο, μπορείτε κι εσείς να «ακολοθείτε» όσους και όποιους χρήστες θέλετε (νοουμένου ότι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους). Ενώ στο facebook το κοινωνικό σας δίκτυο μετριέται σε «φίλους» (friends) στο Twitter μετριέται σε «ακόλουθους» (followers). Σημειώνεται πως την εγγραφή σου στο site μπορείς να την κάνεις με το πραγματικό σου όνομα ή με ψευδώνυμο.

Η επιτυχής παρουσία σας στο Twitter θα εξαρτηθεί φυσικά από το δίκτυο των επαφών που θα δημιουργήσετε και πόση διαδραστικότητα και επικοινωνία θα έχετε με άλλους χρήστες. Αν π.χ. δεν έχετε followers, ποιος ο λόγος να ποστάρετε twits, αφού κανείς δεν θα τα διαβάζει; Αυτό το δίκτυο επαφών θα το κτίσετε σιγά-σιγά, βρίσκοντας τις αντίστοιχες σελίδες των γνωστών σας και επιλέγοντας να τις κάνετε «follow». Αρχικά θα εντοπίσετε μέσω της υπηρεσίας «find and follow» τους φίλους και γνωστούς που έχετε στις επαφές σας σε άλλες υπηρεσίες (Yahoo, Gmail, MSN, Hotmail, κ.τ.λ.), μετά θα εντοπίσετε στις σελίδες των φίλων σας κοινούς γνωστούς, τους οποίους στέλλετε αίτημα για «follow», ενώ μπορείτε να εντοπίσετε και άλλα άτομα μέσω των σελίδων τους σε άλλες υπηρεσίες όπως το Facebook ή διάφορα blogs. Όλα αυτά τα άτομα δεν είναι απαραίτητο να τα γνωρίζετε προσωπικά. Μπορείτε να κάνετε «follow» ακόμη και celebrities, να διαβάζετε τι κάνει ανά πάσα στιγμή ο αγαπημένος σας ηθοποιός, τραγουδιστής, ποδοσφαιριστής κ.τ.λ. Σήμερα, όλες σχεδόν οι διασημότητες έχουν Twitter μέσω του οποίου μοιράζονται τις σκέψεις, τις απόψεις τους.

Το Τwitter σας μπορείτε να το χειρίζεστε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού, νοουμένου ότι το κινητό σας μπορεί να υποστηρίζει τις σχετικές αντίστοιχες υπηρεσίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>