Christina
No Comments

Οι παράγοντες που καταστρέφουν την γονιμότητά σας.

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

γθυγΟι παράγοντες που καταστρέφουν την γονιμότητά σας.

Τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό υπογονιμότητας των ζευγαριών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία κυμαίνεται περίπου στο 15%.Την ίδια στιγμή, το αντίστοιχό ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται στο 17% και είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τους ειδικούς η υπογονιμότητα των σύγχρονων ζευγαριών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην γυναίκα σε ποσοστό της τάξεως του 40%.Ποιοί όμως είναι οι κύριοι λόγοι που λειτουργούν κατασταλτικά ενάντια στην γυναικεία γονιμότητα;

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι ο σημαντικότερος παράγοντας κατά της γονιμότητας είναι τα γενετικά προβλήματα της γυναίκας. Τέτοια προβλήματα εντοπίζονται για παράδειγμα στις σάλπιγγες όπου μπορεί να προκληθεί απόφραξη εξαιτίας φλεγμονωδών νόσων. Ακόμα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και στο εσωτερικό της μήτρας όπως η λεγόμενη ενδομητρίωση, μια πάθηση κατά την οποία ο ενδομήτριος ιστός αναπτύσσεται έξω από την μήτρα ενώ θα έπρεπε να αναπτύσσεται στο εσωτερικό της. Επιπλέον οι διαταραχές στην ωορρηξία ευθύνονται κατά ποσοστό 25% για την γυναικεία υπογονιμότητα και προκαλούνται από προβλήματα των αναπαραγωγικών ορμονών.

Η διατροφή παίζει για άλλη μια φορά καθοριστικό ρόλο στην ζωή μιας γυναίκας στον τομέα της γονιμότητας. Οι παχύσαρκες γυναίκες παρουσιάζουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας συγκριτικά με τις γυναίκες που βρίσκονται στο ιδανικό βάρος(δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος μικρότερο του 25).Τόσο οι εγκυμονούσες όσο και οι θηλάζουσες έχουν ανάγκη από λίπος. Οι εξαντλητικές δίαιτες που οδηγούν συχνά σε υπερβολική απώλεια βάρους λειτουργούν ανασταλτικά στην γονιμότητα. Τέλος η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης μειώνουν δραστικά τις πιθανότητες για τεκνοποίηση .Η ισορροπημένη διατροφή θα σας εξασφαλίσει την ομαλότητα που χρειάζεστε στον αναπαραγωγικό σας κύκλο.

Αδιαμφισβήτητος εχθρός κατά της γονιμότητας είναι και το κάπνισμα. Όχι μόνο οι γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν με φυσιολογικό τρόπο αλλά και γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν κατά 52% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν.

Ακόμα η ηλικία επηρεάζει την γονιμότητα της γυναίκας σε μεγάλο βαθμό καθώς με το πέρασμα των χρονών η γονιμότητά της μειώνεται. Η πιο γόνιμη περίοδος για μια γυναίκα είναι οι ηλικίες 20 με 30 ετών. Οι πιθανότητες επιτυχίας ανέρχονται μόλις στο 18% ενώ από τα 40 και μετά ο αριθμός αυτός λαμβάνει μονοψήφιους αριθμούς. Ο κύριος λόγος είναι ότι καθώς αυξάνεται το ηλικιακό επίπεδο μειώνεται ο αριθμός των ωαρίων που είναι διαθέσιμα να γονιμοποιηθούν. Φυσικά δεν είναι αδύνατον μια γυναίκα να μείνει έγγειος στην ηλικία των 40 και άνω απλά οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές και πέραν αυτού είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει προβλήματα με την εγκυμοσύνη με επιπλοκές ή και αποβολή. Για αυτό μήπως πρέπει να σκεφτείτε ότι ήρθε η στιγμή να κάνετε οικογένεια;

Εν τέλει, οι προσπάθειες ενός ζευγαριού που αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας μπορεί να εξελιχθούν σε μια μακροχρόνια και επίπονη διαδικασία. Κυρίως όταν το πρόβλημα βρίσκεται αποκλειστικά στην γυναίκα, τις περισσότερες φορές η συνεχής προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα τις εξαντλούν ψυχικά δημιουργώντας αρνητικά συναισθήματα .Το άγχος , ο θυμός και η κατάθλιψη δημιουργούν ένα αβάσταχτο βάρος για την γυναίκα ωθώντας την σε ψυχολογική πάνω από όλα παραίτηση. Η ψυχολογική υποστήριξη τόσο από τον σύντροφο όσο και από έναν ειδικό θα συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση μιας θετικής ψυχολογίας και θα αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας.

Η υπογονιμότητα πέραν από γενετικούς παράγοντες ευθύνεται κατά ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό και στον τρόπο ζωής της σύγχρονης γυναίκας. Ένας υγιής τρόπος ζωής και η θετική ψυχολογία μπορούν να υποσχεθούν ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε ένα ζευγάρι. Ωστόσο ακόμα και αν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να τεκνοποιήσει με φυσιολογικό τρόπο η σύγχρονη ιατρική έχει να επιδείξει νέες τεχνικές υποβοηθούμενης γονιμοποίησης που κάνουν θαύματα. Μην το βάζετε λοιπόν κάτω γιατί με συνεχή προσπάθεια και πίστη όλα μπορούν να συμβούν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>