Christina
No Comments

Η ψυχολογία των εφήβων ο εχθρός του σώματος.

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

θιυ7ιοΗ ψυχολογία των εφήβων ο εχθρός του σώματος.

Η εφηβεία αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες φάσεις στη ζωή ενός ανθρώπου. Η περίοδος της εφηβείας χαρακτηρίζεται από έντονες ψυχολογικές και συναισθηματικές καταστάσεις πού συμβάλλουν καθοριστικά στην τελική διαμόρφωση του χαρακτήρα των εφήβων . Ως επακόλουθο οι ψυχολογικές και συναισθηματικές αυτές διακυμάνσεις σε συνδυασμό με κοινωνικούς παράγοντες οδηγεί τους έφηβους σε διατροφικές διαταραχές που σχετίζονται άμεσα με την βουλιμία και την νευρική ανορεξία.

Οι διατροφικές διαταραχές φαίνεται να πλήττουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις έφηβες .Σύμφωνα με έρευνες το 42% των έφηβων κοριτσιών δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένες με το σώμα τους ενώ στα αγόρια το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 18%.Τα κύρια αίτια που ωθούν του έφηβους να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Η τελειοθηρία. Η αναζήτηση για το τέλειο είναι συχνά μια από τις συμπεριφορές των εφήβων που πηγάζει από τις βαθύτερες ανασφάλειες για το εικόνα τους. Ο συνεχής καταιγισμός προτύπων και μοντέλων με το τέλειο σώμα οδηγεί σε έναν ατέρμονο αγώνα για κατάκτηση της τελειότητας. Επιπλέον ο ανταγωνισμός στο σχολικό περιβάλλον μεταξύ των εφήβων και οι φιλοφρονήσεις από τους συνομήλικους ενθαρρύνουν τον μόχθο για την τελειότητα ξεπερνώντας πολλές φορές τα όρια. Επιδίδονται σε ανορεξικές και βουλιμικές διαταραχές χωρίς συχνά να το καταλαβαίνουν τιμωρώντας έτσι τους εαυτούς τους . Οι έφηβοι θέλουν να αισθάνονται ότι αρέσουν και είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τα πάντα στον βωμό της ματαιοδοξίας τους.

Η ιδεοληψία. Οι έφηβοι εκδηλώνουν υπερβολική ανησυχία για τον έλεγχο του σωματικού τους βάρους. Επικεντρώνονται αποκλειστικά σε θέματα όπως την ποσότητα του φαγητού που τρώνε, τις θερμίδες, το λίπος κ.α. Δρούν στα πλαίσια της εμμονής τους για το σωστό τρόπο διατροφής που πηγάζει και πάλι από την εμμονή τους για την τέλεια εικόνα. Πολλοί από αυτούς εθίζονται στην χορτοφαγία και την ορθορεξία(εμμονή με την υγιεινή διατροφή) εξασθενώντας τον οργανισμό τους και καταπιέζοντας τον εαυτό τους σε ψυχολογικό επίπεδο.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που ωθεί τα νέα παιδιά στην ανορεξία και την βουλιμία. Οι έφηβοι συνηθίζουν να προσδιορίζουν τον εαυτό τους με βάση την γνώμη που έχουν οι άλλοι για αυτούς. Η λανθασμένη εικόνα που πολλές φορές καλλιεργείται τους δημιουργεί αισθήματα ανεπάρκειας και ανικανότητας για τους εαυτούς τους .Στην προσπάθεια τους να διορθώσουν την εικόνα τους και να αποκομίσουν θετικά σχόλια από τους συνομήλικους τους, ιδιαίτερα από το αντίθετο φύλλο, εθίζονται σε διατροφικές διαταραχές.

Κατάθλιψη.
Το αίσθημα της απόγνωσης και απογοήτευσης φαίνεται κατακλύζει τους σύγχρονους έφηβους σε βαθμό τέτοιο ώστε να χάνουν τον συναισθηματικό τους έλεγχο. Η απουσία κοντινών τους προσώπων, που να μπορούν να εμπιστευτούν τα προβλήματά τους , τους παρακινούν να κλειστούν στον εαυτό τους και να διαμορφώσουν ανορθολογική συμπεριφορά. Έτσι πιστεύουν ότι η βελτίωση της σωματικής τους εικόνας θα δώσει την λύση στο πρόβλημα και θα φέρει την αποδοχή από τους άλλους.

Τα βαθύτερα αίτια των διατροφικών διαταραχών στους εφήβους θα πρέπει να αναζητηθούν λοιπόν στους ψυχολογικούς παράγοντες που τους καταπιέζουν. Για αυτό τον λόγο οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στον έφηβο και να τον προσεγγίζουν με αγάπη και κατανόηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>