admin
No Comments

Καλοκαιρινά γλυκά

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Δροσερά και απολαυστικά καλοκαιρινά γλυκάκια, φτιαγμένα από απλά υλικά. Ζελές, κρέμα, φρούτα, γιαούρτι και σε μηδέν χρόνο η γλυκιά απόλαυση είναι έτοιμη.

 

 

ΜΙΛΦΕΪΓ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

 

ΥΛΙΚΑ

2 πακέτα μπισκότα γαλλικά, σφολιατίνες 3 κρέμες άνθος αραβοσίτου στιγμής  Γιώτης με γεύση βανίλια 1 Garni Γιώτης σαντιγί 1.300 γραμμάρια γάλα 2 κουταλιές μεγάλες ζάχαρη 1 μεγάλη κουταλιά κονιάκ 1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη 15 φράουλες κομμένες σε κομματάκια

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις φράουλες, τους βάζουμε τη ζάχαρη και τις κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Στρώνουμε σε ένα ταψάκι μικρό τις σφολιατίνες από το ένα πακέτο, τις οποίες τις βουτάμε στιγμιαία σε λίγο γάλα και κονιάκ. Στην συνέχεια χτυπάμε τις κρέμες στιγμής γιώτης  με 800 γραμμάρια γάλα και μέσα στην κρέμα βάζουμε τις φράουλες σε πολύ μικρά κομματάκια.

Βάζουμε πάνω στην στρώση με τις σφολιατίνες την περισσότερη κρέμα. Πάνω από την  πρώτη στρώση κρέμας, βάζουμε λίγες ακόμη σφολιατίνες κομμένες στην μέση και από πάνω πάλι την υπόλοιπη κρέμα με τις φράουλες. Χτυπάμε την σαντιγί Garni με 400 γραμμάρια γάλα και την βάζουμε πάνω από την κρέμα στιγμής με τις φράουλες.

 Από πάνω τέλος τρίβουμε με το χέρι 10 περίπου σφολιατίνες και τέλος με ένα σουρωτηράκι πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού με άχνη ζάχαρη. Το γλυκό είναι έτοιμο αφού μείνει τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.

LEMON PIE

Για τη ζύμη :100 γρμ βούτυρο ή μαργαρίνη όχι πολύ παγωμένο  50 γρμ ζάχαρη άχνη  1 κρόκο αυγού 2 κουταλιές κονιάκ  2 βανίλιες  1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού  200 γρμ περίπου αλεύρι φαρίνα  

Για την κρέμα:  1 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη  4 κουταλιές σούπας κόφτες κορν φλάουερ  4 κουταλιές σούπας κοφτές αλεύρι  ελάχιστο αλάτι  3 κρόκους αυγών  6 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού  ξύσμα από ένα λεμόνι  μια κουτλιά φρέσκο βούτυρο  2 φλυτζάνια νερό

‘Αχνη ζάχαρη και αμύγδαλα φιλέ  

Εκτέλεση  

Βάζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα προσθέτουμε την ζάχαρη και το βούτηρο σε κομμάτάκια και με τα χέρια ανακατεύουμε να απορροφηθει το αλεύρι απο το βούτηρο, προσθέτουμε τον κρόκο ,τις βανίλες, το ξύσμα λεμονιού και το κονιάκ και ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας, αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο νερό 1-2 κουταλιές αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι.Την κάνουμε μπαλίτσα και την αφήνουμε 20 λεπτά στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη τροφίμων να ξεκουραστεί .  

Μετά Βάζετε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόχαρτα και την ανοίγετε σε φύλλο στρόγγυλο,πάχους 3/4 του εκατοστού περίπου  Βγάζετε το λαδόχαρτο από την επιφάνεια και αναποδογυρίζετε το φύλλο με το χαρτί, όπως είναι, σε βουτηρωμένη φόρμα για τάρτες.  Ξεκολλάτε και το δεύτερο λαδόχαρτο και τρυπάτε το φύλλο με πιρούνι, σε διάφορα μέρη.  Αφήνετε τη φόρμα με το φύλλο στο ψυγείο επί 1/2 ώρα.  Την ψήνετε σε δυνατό φούρνο επί 10 λεπτά? περίπου  Τη βγάζετε απο τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει.

Ετοιμάζετε στην συνέχεια τη κρέμα λεμονιού.  Αναμιγνύετε τη ζάχαρη,το κορν φλάουρ, το αλεύρι και ελάχιστο αλατι.  Προσθέτετε 2 φλυτζάνια τσαγιού νερό και βάζετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά λεπτό, ενώ το ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πήξει .  Χτυπάτε τους κρόκους τράβατε την κρέμα απ τη φωτιά και τους προσθέτετε ανακατευόντας  Την ξαναβάζετε στην φωτια για 2 λεπτά ανακατεύοντας πάντα και πρόσθετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο.  

Όταν η κρέμα γίνει χλιαρή, την βάζετε στην ψημένη τάρτα και η την αφήνετε στο ψυγείο να σφίξει και την στολίζετε είιτε με άχνη ζάχαρη και αμύγδαλα φιλέ η δεν την βάζετε ψυγείο και χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών που χρησημοποιήσατε με λίγη άχνη σε μαρέγκα πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμονιού και απλώνουμε πάνω στην κρέμα , δεν την στρώνουμε αφήνουμε ‘ανώμαλη ” την επιφάνεια πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο ως να πάρει ενα ελαφρά χρυσό χρώμα η μαρέγκα.

ΤΑΡΤΑ

 

Βάση Τάρτας

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κύβους 8 κ.σ.  ζάχαρη άχνη 1 αυγό κανέλα

 Κρέμα

350 ml γάλα 150 ml κρέμα γάλακτος 5 κ.σ. ζάχαρη 5 κ.σ. κορν φλάουερ 1 κ.γ. άρωμα βανίλιας 1 κρόκος

 •ποικιλία από φρέσκα φρούτα εποχής, κομμένα σε φετούλες

Γλάσο Λάμψης

100 γρ. νερό 50 γρ. ζάχαρη 1 φύλλο ζελατίνης

Για τη βάση της τάρτας

Στο μίξερ ή σε μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά πατώντας τα απαλά. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ή και περισσότερο. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 28 εκ. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη (ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος), σε λεπτό φύλλο και την στρώνουμε ωραία πάνω στη φόρμα. Κόβουμε με τον πλάστη τα περισσεύματα. Με πιρούνι τρυπάμε σε διάφορα σημεία τον πάτο της ζύμης. Τοποθετούμε επάνω στη ζύμη ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε όσπρια για να μην φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175o C για 30 λεπτά, αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι ψηθεί και να πάρει το χρώμα που επιθυμούμε. Όταν ψηθεί η βάση της τάρτας την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την αφαιρούμε από τη φόρμα.

Για την κρέμα

Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το 2/3 του γάλατος, την κρέμα και το άρωμα κι αφήνουμε να ζεσταθούν αρκετά. Το υπόλοιπο γάλα, με τον κορν φλάουερ και τον κρόκο τα αναμιγνύουμε χωριστά με το σύρμα και τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η κρέμα. Όταν φουσκαλιάσει η κρέμα είναι έτοιμη. Τη μεταφέρουμε σε γυάλινο δοχείο, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για το Γλάσο Λάμψης

 Σε κρύο νερό ρίχνουμε το φύλλο της ζελατίνης να μαλακώσει, για 5-10 λεπτά. Σε μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη να πάρει βράση για 1 λεπτό και να λιώσει η ζάχαρη. Στύβουμε τη ζελατίνη, την προσθέτουμε στο ζεστό μίγμα κι ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά. Αφαιρούμε αμέσως μετά από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει  και να αρχίσει να πήζει και αλείφουμε με πινέλο τα φρούτα μας.

ΜΟΥΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Υλικά για 6 μερίδες  

•300 γρ. γιαούρτι  •100 γρ. φρέσκο γάλα  •500 γρ. κρέμα γάλακτος  •3 φύλλα ζελατίνης (15 γρ.)  •2 κ.σ. ζάχαρη άχνη  •Για την κομπόστα  •3 ροδάκινα ώριμα, αλλά όχι μαλακά, καθαρισμένα και κομμένα σε 4 κομμάτια  •2 νεροπότηρα νερό  •1 φλιτζάνι  ζάχαρη  •Μισό μπαστουνάκι βανίλια  •1 ξυλάκι κανέλα  

Διαδικασία

 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη βανίλια και την κανέλα. Τοποθετούμε στη φωτιά και προσθέτουμε και τα ροδάκινα. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν για 15–20 λεπτά. Τα αφήνουμε στο σιρόπι τους για μια ώρα να κρυώσουν, πριν τα στραγγίξουμε από το σιρόπι τους και τα  μοιράσουμε σε 6 ποτήρια για ουίσκι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα, το γάλα και τη ζάχαρη άχνη και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το μίγμα, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης, τα οποία πριν τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Όταν κρυώσει προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε πάλι. Μοιράζουμε τη μους στα ποτήρια που έχουμε βάλει και την κομπόστα. Κρυώνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες και σερβίρουμε.  

 ΜΠΙΣΚΟΤΟΖΕΛΕ

Υλικά

1 ½ πακέτο πτι μπερ

1 ½ λίτρο γάλα

2 φακελάκια ζελέ φράουλα ή κεράσι

2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια

 κανέλα

Εκτέλεση

 Ετοιμάζουμε το ζελέ. Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί με τα μπισκότα, τα περιχύνουμε με το μισό ζελέ και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο. Μόλις αρχίσει να παγώνει, τοποθετούμε άλλη μια στρώση μπισκότα και το υπόλοιπο ζελέ και ξαναβάζουμε στο ψυγείο. Όταν πήξει, ετοιμάζουμε την κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλια και τη ρίχνουμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και βάζουμε στο ψυγείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>