admin
No Comments

Οι 5 δημοφιλέστερες «Δίαιτες express»

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Διαιτες εξπρεςΔίαιτες εξπρές είναι οι δίαιτες που υπόσχονται άμεση και γρήγορη απώλεια βάρους, με εμφανή αποτελέσματα από τις πρώτες κιόλας μέρες. Το πλεονέκτημά τους είναι πως χάνεις βάρος χωρίς να υποβάλλεις τον εαυτό σου σε εξαντλητικά προγράμματα, αλλά πόσο καλές είναι για την υγεία του οργανισμού;

Η δίαιτα της ομάδας αίματος: Βασίζεται στη θεωρία πως κάθε ομάδα αίματος χρειάζεται ξεχωριστή διατροφή. Έτσι, χωρίζει τους ανθρώπους σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την ομάδα αίματός τους (Ο, Α, Β και ΑΒ) και ταυτόχρονα προβαίνει σε διάκριση των τροφών σε δύο κατηγορίες – σ’ εκείνες που πρέπει να τρώει η κάθε ομάδα αίματος και σ’ εκείνες που δεν πρέπει να τρώει. Έτσι, η ομάδα αίματος Ο τρώει πολύ κρέας και ψάρι και λιγότερα δημητριακά, ψωμί και όσπρια. Η ομάδα αίματος Α τρώει λαχανικά, θαλασσινά και φρούτα, ενώ αποφεύγει το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά και το κρέας. Η ομάδα αίματος Β τρώει οπωρικά, γαλακτοκομικά και κρέας -εκτός από χοιρινό και κοτόπουλο και αποφεύγει τα οστρακοειδή, τα μαλάκια, το κριθάρι, το σιτάρι και τη σίκαλη. Η ομάδα αίματος ΑΒ τρώει πολλά φρούτα και τα λαχανικά και αποφεύγει το κόκκινο κρέας, τα ρεβίθια, τα φασόλια, το καλαμπόκι και τα σπόρια.

Τα υπέρ της: Όντως επιτυγχάνεται απώλεια βάρους.

Τα κατά της: Το ότι θα χάσεις βάρος ισχύει. Αυτό όμως δεν οφείλεται στις μαγικές ιδιότητες της δίαιτας. Απλώς λαμβάνεις πολύ λιγότερες θερμίδες από εκείνες που καις. Όμως, το γεγονός πως αποκλείεις συγκεκριμένες ομάδες φαγητών από το διατροφολόγιό σου, σίγουρα δεν είναι καλό. Ενδέχεται να σου προκαλέσει προβλήματα, αφού δεν λαμβάνεις ορισμένα θρεπτικά συστατικά αναγκαία για τον οργανισμό.

Δίαιτα Άτκινς: Η πιο διάσημη «χημική» δίαιτα, με εμπνευστή τον Αμερικανό γιατρό Ρόμπερτ Άτκινς. Βασίζεται στη φιλοσοφία ότι το συσσωρευμένο λίπος οφείλεται στην υπερέκκριση ινσουλίνης, που προέρχεται από την αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες. Αντίθετα, όταν υπάρχει έλλειψη υδατανθράκων, ο οργανισμός αναγκάζεται να παράγει ουσίες που «κόβουν» την όρεξη. Συνοπτικά, αφορά μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες (περισσότερο από 30% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης) και λιπαρά (40-45%). Περιλαμβάνει τροφές όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, αβγά και αλλαντικά, ενώ αποκλείει άλλες, όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, ψωμί και ζυμαρικά. Αποτελείται από δύο δεκαπενθήμερες φάσεις, η πρώτη πιο στερητική και η δεύτερη πιο ανεκτική.

Τα υπέρ της: Απώλεια 4-6 κιλών την πρώτη εβδομάδα.

Τα κατά της: Βασικά, χάνεις υγρά και όχι λίπος. Οπότε τα κιλά που έχασες, θα τα ξαναπάρεις πάλι εύκολα. Οι δίαιτες με πολλές πρωτεΐνες στερούν τον οργανισμό από τους αναγκαίους υδατάνθρακες κι έτσι θα έχεις συχνά ζαλάδες, πονοκεφάλους και αίσθημα συνεχούς κόπωσης, ενώ η μεγάλη κατανάλωση λίπους δεν είναι καλή για την καρδιά και δημιουργεί πέτρες στα νεφρά και δυσκοιλιότητα.

Δίαιτα της Ζώνης: Μια δίαιτα που περιλαμβάνει 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λίπος, βασισμένη στη φιλοσοφία ότι η ισορροπημένη λήψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους, προτρέπει το σώμα να εκκρίνει ινσουλίνη σε ιδανικά επίπεδα. Όσο οι τιμές της ινσουλίνης διατηρούνται στα επιθυμητά ύψη, βρίσκονται μέσα στη «ζώνη». Ο εμπνευστής της δίαιτας Barry Sears ορίζει τη «ζώνη» ως την κατάσταση του μεταβολισμού κατά την οποία το σώμα λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Τα κατά της: Περιλαμβάνει λιγότερα λίπη και περισσότερους υδατάνθρακες από τη δίαιτα Άτκινς, αλλά παραμένει ελλιπής σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η μεγάλη πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνει το αίσθημα της πείνας, αλλά προκαλεί αύξηση της ουρίας και του ουρικού οξέος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στο συκώτι και στα νεφρά.

Δίαιτα Αποτοξίνωσης: Μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες. Βασίζεται στη μονοφαγία, η οποία επιβάλλει την κατανάλωση μιας ομάδας τροφίμων (συνήθως τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά) για μεγάλο χρονικό διάστημα και τον αποκλεισμό άλλων τρόφιμων όπως ρύζι και μακαρόνια. Συχνά συστήνει «μαγικές τροφές» που καίνε το λίπος, όπως το γκρέιπ φρουτ, τις αγκινάρες και το μηλόξιδο. Επιπλέον, οι δίαιτες αποτοξίνωσης συστήνουν την αποφυγή συνδυασμού διαφόρων ομάδων τροφίμων (π.χ. απαγορεύεται το κρέας με τα μακαρόνια).

Τα υπέρ της: Μειώνει το αίσθημα της πείνας, έτσι τρως λιγότερο και χάνεις κιλά.

Τα κατά της: Οι επιστήμονες λένε πως οι αποτοξινωτικές δίαιτες δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό, παρά μόνο ίσως ψυχολογικούς λόγους, καθώς το άτομο νιώθει πιο καλά όταν τρέφεται αποκλειστικά με φρούτα ή λαχανικά. Επιπλέον, η έλλειψη βιταμινών Β εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης αμυλούχων τροφών επιβραδύνει το μεταβολισμό, κάνοντας το νευρικό σύστημα να εξασθενεί.

Δίαιτα της μπανάνας: Μια δίαιτα που έκανε πάταγο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου «Morning Banana Diet». Βασίζεται στην αρχή ότι η κατανάλωση μίας μπανάνας για πρωινό, αρκεί για να χάσει κανείς κιλά σε βάθος χρόνου, ανεξαρτήτως των τροφών που καταναλώνει στη διάρκεια της ημέρας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όπως η μπανάνα συνοδεύεται από ένα ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά μπορείς να φας οτιδήποτε για μεσημεριανό ή βραδινό, συμπεριλαμβανομένων και τηγανητών, όμως δεν πρέπει να τρως επιδόρπιο. Κατά τη διάρκεια της δίαιτας απαγορεύεται η κατανάλωση οποιουδήποτε ροφήματος, πλην νερού.

Τα υπέρ της: Χάσιμο πολλών κιλών, καθώς τα ένζυμα που περιέχουν οι μπανάνες συμβάλλουν στην ταχύτερη πέψη του φαγητού και στην αποβολή του από τον οργανισμό.

Τα κατά της: Μια δίαιτα που σε προτρέπει να φας ακόμη και junk food, κάνοντάς σε να πιστεύεις πως οι μπανάνες διαθέτουν μαγικές ιδιότητες, δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να δώσεις στον οργανισμό σου!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>