admin
No Comments

ΟRAC: Η δίαιτα που υπόσχεται μείον 4 κιλά σε μια βδομάδα

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

oracTo καλοκαίρι έφυγε, αλλά τα κιλά από τα έξτρα μεζεδάκια στα νησιά και τα εξωτικά κοκτέιλ σε κοσμοπολίτικα μπαράκια σου ‘χουν μείνει. Κι όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα ανησυχείς περισσότερο, αφού ξέρεις πως δε θα μπορέσεις ν’ αντισταθείς στο μελομακάρονο και τον κουραμπιέ. Κάλμα, αδερφή μου, τώρα ήρθε η δίαιτα ΟRAC.

Με τη δίαιτα ΟRAC χάνεις 4 κιλά σε μια βδομάδα, χωρίς να λιμοκτονήσεις! Σου φτιάχνει το μεταβολισμό, σου ρυθμίζει ολόκληρο τον οργανισμό, σου σβήνει την κυτταρίτιδα, σου χαρίζει λαμπερό δέρμα, ευχάριστη διάθεση, υγεία και νεότητα. Πώς τα κάνει όλα αυτά; Το μυστικό της κρύβεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες.

Αυτές οι ουσίες βρίσκονται μέσα στις τροφές και για ορισμένους διατροφολόγους είναι σημαντικότερες κι απ’ τις βιταμίνες, καθώς αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες που παράγονται από τις βιολογικές καύσεις του οργανισμού και είναι αυτές που καταπολεμούν τα μικρόβια, τους ιούς και τα παράσιτα που εισβάλλουν στο σώμα μας. Μόλις επιτελέσουν το έργο τους, καταστρέφονται από τον οργανισμό. Όταν όμως παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, τις οποίες δεν μπορεί να εξουδετερώσει ο οργανισμός, τότε μετατρέπονται σε τοξικές και προκαλούν φθορές. Κι εδώ ακριβώς είναι που μπαίνουν στην εξίσωση οι αντιοξειδωτικές ουσίες και η δίαιτα ΟRAC.

Ο δείκτης ΟRAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) είναι η μονάδα με την οποία μετράμε πόση ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών χρειάζεται ο οργανισμός. Κι όπως οι θερμίδες δείχνουν πόση ενέργεια υπάρχει σε ένα τρόφιμο, ο δείκτης ΟRAC δείχνει την ικανότητα της αντιοξειδωτικής δράσης του. Χάρη σε αυτόν τον δείκτη, γνωρίζουμε τη δύναμη που έχει ένα τρόφιμο να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες. Κι όπως συμβαίνει και με τις θερμίδες, πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά τόσες μονάδες ΟRAC, όσες είναι οι ατομικές μας ανάγκες. Σε γενικές γραμμές πρέπει να λαμβάνουμε περίπου 3.000-3.500 μονάδες.

Έτσι, το κλειδί είναι να ξέρεις πόσες μονάδες ΟRAC περιλαμβάνει κάθε τρόφιμο, ώστε να διαμορφώσεις ένα καθημερινό διαιτολόγιο, που να είναι ισορροπημένο σε θερμίδες αλλά και στο δείκτη ΟRAC. Ένα καλό εργαλείο είναι το βιβλίο του «Η νέα αντιοξειδωτική δίαιτα ΟRAC» του κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου MSc Δημήτρη Γρηγοράκη, όπου υπάρχουν καταγραμμένες οι μονάδες ΟRAC περίπου 275 επιλεγμένων τροφίμων.

Έτσι για να ξέρεις, ενδεικτικά η «ντριμ τιμ» των τροφών με αντιοξειδωτική δράση είναι το ελαιόλαδο, το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα ξερά δαμάσκηνα, τα ξερά βερίκοκα, το βαλσάμικο ξίδι, η ντομάτα, η πιπεριά, η μελιτζάνα, το κολοκύθι.

Mια απ’ τις διάσημες «φαν» της δίαιτας ΟRAC είναι και η τηλεπαρουσιάστρια Τατιάνα Στεφανίδου, η οποία μοιράστηκε την εμπειρία της με τη δίαιτα ΟRAC. «Με τη δίαιτα Οrac έχασα ένα κιλό την πρώτη εβδομάδα. Και έχασα μόνο ένα γιατί δεν έχω πολλά να χάσω. Χάνω δύσκολα βάρος και αυτήν την περίοδο δε γυμνάζομαι. Ωστόσο θέλω να σας πω ότι κάνοντας το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα, δεν ένιωσα να πεινάω. Πολύ σημαντικό για μένα. Όταν πεινάω με πιάνει απίστευτος εκνευρισμός. Τρελαίνομαι! Επίσης παρατήρησα πριν καν τελειώσει η εβδομάδα, αλλαγή στο δέρμα μου. Λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει η δίαιτα, απέκτησε μια λάμψη που με ενθουσίασε. Ένιωσα τον οργανισμό μου να αποτοξινώνεται και να αναζωογονείται!».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>