admin
No Comments

Τα 7 τσάκρα

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ΤσακραΑκούς συχνά όσους ασχολούνται με τη γιόγκα να μιλάνε για τα «τσάκρα», χωρίς όμως να καταλαβαίνεις τι θέλουν να πουν. Κι ύστερα βάζουν στα λόγια τους άλλες ακαταλαβίστικες λέξεις και τότε χάνεσαι εντελώς. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα απ΄την αρχή. Τι είναι λοιπόν τα τσάκρα;

Αρχικά, η λέξη «τσάκρα» είναι σανσκριτική και σημαίνει «τροχός». Σύμφωνα με όσους ασχολούνται με τη γιόγκα, το σώμα μας περιβάλλεται από μια αόρατη αύρα, μια αόρατη ενέργεια, η οποία επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τα όργανα του σώματος μας. Τα τσάκρα, λοιπόν, είναι σαν «μηχανές» που κινούνται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού (εξού και η παρομοίωση με τροχό) και λαμβάνουν και «ρυθμίζουν» αυτή την ενέργεια, ώστε να έχουμε σωματική και πνευματική υγεία. Φαντάσου ένα μηχανισμό (όπως αυτό των ρολογιών) που αποτελείται από γρανάζια. Για να λειτουργεί σωστά ο μηχανισμός πρέπει να λειτουργούν όλα τα γρανάζια αρμονικά, με τον κατάλληλο ρυθμό το καθένα, ανάλογα με την τοποθέτηση και το μέγεθός του. Έτσι, λοιπόν, λειτουργούν και τα τσάκρα.

Τα τσάκρα είναι 7 και τοποθετούνται νοητά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, ώστε να περνάει μέσα από αυτά η ενέργεια. Κάθε ένα από τα 7 τσάκρα έχει διαφορετικό χρώμα και σχετίζεται και με διαφορετικά όργανα του σώματος και σκοπός είναι, μέσω της γιόγκα, να παραμένουν «ανοικτά», ώστε η ενέργεια να κυλάει ανεμπόδιστα από την βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Αν κάποιο από τα 7 τσάκρα «κλείσει» τότε η ροή της ενέργειας μπλοκάρεται, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

1ο τσάκρα: Μουλαντχάρα – Βασικό Τσάκρα

Το τσάκρα της ρίζας (muladhara) βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, έχει χρώμα βαθύ κόκκινο και διακυβερνά τη σταθερότητα, την αξιοπιστία. Είναι η βάση απ’ όπου ξεκινούμε να δημιουργούμε τη ζωή μας. Ελέγχει κάθε στέρεο κομμάτι του σώματός μας, όπως τη σπονδυλική στήλη, τα οστά, τα δόντια, τα νύχια. Όταν υπάρχει ισορροπία του 1ου τσάκρα, ο άνθρωπος αισθάνεται δυνατός κι αποφασιστικός, έχει την αίσθηση ότι στέκεται γερά στα πόδια του και κάνει σωστές επιλογές. Σε περίπτωση ανισορροπίας γίνεται απερίσκεπτος, εγωκεντρικός, κομπλεξικός, σπάταλος, επιθυμεί τα υλικά αγαθά.

2ο τσάκρα: Σβατισθάνα – Ιερό Τσάκρα

Το ιερό τσάκρα (svadhisthana) βρίσκεται 3 δάκτυλα κάτω απ’ τον ομφαλό, έχει χρώμα πορτοκαλί και διακυβερνά τη σεξουαλικότητα. Ελέγχει τα γεννητικά όργανα, τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και όλα τα υγρά όπως αίμα, λέμφος, πεπτικά υγρά και σπέρμα. Σχετίζεται άμεσα με την σεξουαλική πράξη, με το πώς αντιλαμβανόμαστε την σεξουαλικότητά μας και το πώς αντιμετωπίζουμε το φύλο που έχουμε από την γέννησή μας. Το σεξουαλικό τσάκρα, απεικονίζει την συνειδητοποίηση της σεξουαλικότητας, την επιλογή των σεξουαλικών συντρόφων και πολλών συναισθημάτων και αντιδράσεων που έχουν σχέση με το σεξ.

3ο Τσάκρα: Μανιπούρα – Το Τσάκρα του Ηλιακού Πλέγματος

Το τρίτο τσάκρα βρίσκεται την περιοχή του στομάχου (ανάμεσα από τον ομφαλό και το διάφραγμα), έχει χρώμα κίτρινο και διακυβερνά τη δύναμη, την θέληση. Τα όργανα που σχετίζεται είναι το πάγκρεας, το συκώτι, το στομάχι και το νευρικό σύστημα. Με τον όρο «ο ήλιος του ανθρώπου» εννοείται το κέντρο της προσωπικής μας δύναμης έτσι το συγκεκριμένο τσάκρα έχει σχέση με την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας, την μετάδοση των συναισθημάτων μας.Είναι το επίκεντρο της προσωπικής μας ενέργειας, των επιθυμιών μας, του εγώ μας. Καθορίζει τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους, την ικανότητα μας να κάνουμε μακροχρόνιες αρμονικές σχέσεις, τις επιθυμίες μας. Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος καθοδηγεί την επιθυμία μας να κατακτήσουμε την εξουσία, την αναγνώριση και την θέση στην κοινωνία, να ξεχωρίσουμε από τους άλλους, να πετύχουμε τους στόχους, να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

4ο Τσάκρα: Αναχάτα – Καρδιακό Τσάκρα

Το 4ο τσάκρα βρίσκεται στη μέση του θώρακα, έχει χρώμα πράσινο και διακυβερνά τα συναισθήματα. Τα όργανα με τα οποία σχετίζεται είναι η καρδιά. Λόγω της θέσης του, ενώνει τα τρία κάτω τσάκρα με τα τρία πάνω και λειτουργεί σαν «καρδιά» όλου του συστήματος των τσάκρα. Το καρδιακό τσάκρα είναι το κέντρο της αγάπης, της συμπόνιας, της φροντίδας για τους άλλους, της υπηρέτησης, της πίστης και συνεπώς της ικανότητας να θεραπεύουμε. Χάρη στην ικανότητα αυτή, μπορούμε να συνυπάρχουμε με άλλον άνθρωπο, να τον «νιώσουμε», να τον «αγγίξουμε» και να τον αφήσουμε να μας αγγίξει στο συναισθηματικό, πνευματικό και σωματικό επίπεδο.

5ο Τσάκρα: Βισούντα – Το καθαρό τσάκρα

Βρίσκεται στη θέση του λαιμού, έχει χρώμα μπλε και διακυβερνά την επικοινωνία και την έκφραση. Τα όργανα με τα οποία σχετίζεται είναι ο θυρεοειδής, οι πνεύμονες, οι φωνητικές χορδές. «Βισούντα» στη σανσκριτική γλώσσα σημαίνει «γεμάτο καθαριότητα». Τα τσάκρα του λαιμού είναι το κέντρο της ανθρώπινης ικανότητας για προσωπική έκφραση, επικοινωνία και έμπνευση. Μέσω του τσάκρα του λαιμού εκφράζουμε όλα όσα είναι ζωντανά μέσα μας, το γέλιο και το κλάμα μας, τα συναισθήματα αγάπης και ευτυχίας.

6ο Τσάκρα: Άτζνα – Το Τρίτο Μάτι

Το 6ο τσάκρα βρίσκεται στο κέντρο του μετώπου μας, έχει χρώμα μοβ και διακυβερνά τη διαίσθηση, τη φαντασία, τη διόραση. Τα όργανα με τα οποία σχετίζεται είναι η επίφυση του εγκεφάλου. Στην σανσκριτική γλώσσα Άντζνα σημαίνει «κέντρο διαχείρισης». Το έκτο τσάκρα είναι υπεύθυνο για την συνειδητή αντίληψη. Αυτό καθοδηγεί τις πνευματικές ικανότητες, τη μνήμη, τη γνώση, τη δύναμη της θέλησης. Είναι υπεύθυνο για την ισορροπία ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό ημισφαίρια εγκεφάλου, δηλαδή για την ισορροπία της διαίσθησης, των συναισθημάτων, του νου και της λογικής. Είναι υπεύθυνο επίσης για την φυσική αρμονία του ανθρώπου, την ικανότητά του να αυτοσυγκεντρώνεται, την ηρεμία του πνεύματος και την σοφία.

7ο Τσάκρα: Σαχασράτα – Το Τσάκρα του Στέμματος

Το έβδομο τσάκρα βρίσκεται στην κορυφή του κρανίου, έχει χρώμα λευκό και διακυβερνά το θρησκευτικό συναίσθημα. Τα όργανα που επηρεάζει είναι η υπόφυση του εγκεφάλου. Στη σανσκριτική γλώσσα «Σαχασράρα» σημαίνει «άνθος λωτού με χιλιάδες πέταλα». Το τσάκρα του στέμματος είναι το κέντρο (η έδρα) της ανθρώπινης τελειότητας. Έχει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Είναι απέραντη αποθήκη των γνώσεων. Συμβολίζει τη διαφώτιση και την επαφή με τα ανώτατα επίπεδα της πνευματικής συνειδητοποίησης. Αυτό το τσάκρα είναι υπεύθυνο για την ικανότητα να καταλαβαίνουμε θεϊκές και συμπαντικές ιδέες. Μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η ζωή είναι μόνο η εκδήλωση της ψυχής, (του πνεύματος) στο σώμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>