admin
No Comments

Σωστή οργάνωση στη κουζίνα

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

nkitchen001Τα έπιπλα μιας κουζίνας συντελούν σημαντικά στο να είναι η κουζίνα λειτουργική. Σε μια κουζίνα πάνω απ’ όλα προέχει η εργονομία και η καθαριότητα. Τα έπιπλα θα πρέπει να καλύπτονται με υφάσματα που θα μπορούν να αφαιρούνται και να πλένονται εύκολα. Θα πρέπει να υπάρχουν αρκετά ντουλάπια και καθένα από αυτά θα πρέπει να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό. Τα ντουλάπια με συρόμενες πόρτες θεωρούνται καλύτερα από αυτά με ανοιγμένες πόρτες καθότι είναι πιο εύχρηστα και διατηρούνται πιο εύκολα καθαρά.

 

Τα ντουλάπια στα οποία φυλάσσονται τρόφιμα θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς για να μην δημιουργηθούν συνθήκες που θα ευνοούν τη μούχλα και τους μύκητες. Τα ντουλάπια μπορούν να αερίζονται είτε από την οροφή τους με κάποιο ειδικό άνοιγμα, είτε από μπροστά εάν είναι καλυμμένα με ένα λεπτό δίχτυ που θα κρατά μακριά τις μύγες και τα κουνούπια.

 

Φροντίστε να έχετε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε καθημερινά σε σημεία στα οποία θα έχετε εύκολη πρόσβαση. Θα μπορούσατε επίσης να βάλετε μερικά μικρά ράφια σε κάποιο χαμηλό ύψος πάνω από τον πάγκο εργασίας για να τοποθετήσετε εκεί μπαχαρικά και μυρωδικά που σας είναι απαραίτητα καθημερινά στη μαγειρική.

 

Ο νεροχύτης της κουζίνας σας είναι επίσης σημαντικό να είναι εύκολα προσβάσιμος από κάθε σημείο της κουζίνας και ενδεχομένως να απέχει και λίγο από τον τοίχο προς χάριν της καθαριότητας (δεν θα δημιουργηθούν έτσι εστίες μούχλας). Τα υδραυλικά του νεροχύτη σας θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί από επαγγελματία υδραυλικό για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της αποχέτευσης. Και φυσικά στη συνέχεια είναι στο χέρι σας να διατηρείτε τις σωληνώσεις της κουζίνας σας καθαρές. Γιατί οι σωληνώσεις μιας κουζίνας μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν εστία μικροβίων και δυσάρεστων οσμών, ειδικά εάν ρίχνετε κάθε είδους υγρό στο νεροχύτη σας. Αποφύγετε να ρίχνετε καυτά λάδια και άλλα υγρά που περιέχουν λίπη στο νεροχύτη σας, γιατί τα λίπη μπορεί να σταθεροποιηθούν στο εσωτερικό των σωληνώσεων μόλις κρυώσουν με αποτέλεσμα να τις βουλώσουν και να γίνουν σίγουρα και εστία μικροβίων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>