admin
No Comments

Πώς είναι η ιδανική κουζίνα;

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

newkitchen001Η αντίληψη πως οποιοσδήποτε χώρος του σπιτιού είναι κατάλληλος για να φιλοξενήσει την κουζίνα σας είναι εντελώς εσφαλμένη! Ακριβώς επειδή στο χώρο της κουζίνας οι νοικοκυρές περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους, η κουζίνα κάθε σπιτιού θα πρέπει να είναι το πιο φωτεινό και το πιο άνετο δωμάτιο κάθε σπιτιού. Γιατί όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην κουζίνα κάθε σπιτιού…το φαγητό ετοιμάζεται στην κουζίνα, τα παιδιά συζητούν με τη μαμά στην κουζίνα όσο εκείνη πλένει τα πιάτα, το ζευγάρι συχνά κουβεντιάζει στην κουζίνα όταν τα παιδιά βρίσκονται στο σαλόνι και γενικά η κουζίνα είναι ένας χώρος όπου εκτυλίσσονται οι πιο σοβαρές και οι πιο χαλαρές στιγμές μιας οικογένειας.

 

Κάθε κουζίνα θα πρέπει να έχει παράθυρα σε δυο τουλάχιστον μεριές του δωματίου και ο ήλιος θα πρέπει να μπαίνει άπλετος από όλα τα παράθυρα. Τα παράθυρα θα πρέπει να ανοίγουν από πάνω για να επιτρέπουν πλήρη και εύκολα ανανέωση του αέρα. Το σωστό και λειτουργικό αποχετευτικό σύστημα και ο καλός εξαερισμός του χώρου είναι σχεδόν τόσο σημαντικά στο χώρο της κουζίνας όσο και στο μπάνιο και στο υπνοδωμάτιο για παράδειγμα. Ειδικά ο εξαερισμός θα πρέπει να απαλλάσσει αποτελεσματικά το χώρο από τις μυρωδιές και τους ατμούς του μαγειρέματος εμποδίζοντάς τα να εισχωρήσουν και στους υπόλοιπους χώρους.

 

Στην κουζίνα θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος για τις καρέκλες και το τραπέζι, ένα μεγάλο νεροχύτη και πολλά ντουλάπια. Η κουζίνα θα πρέπει να είναι ευρύχωρη αλλά όχι υπερβολικά μεγάλη ώστε να αναγκάζει τη νοικοκυρά να κάνει αγώνα δρόμου μέσα σε μια αχανή κουζίνα…όλα θα πρέπει να είναι σε τέτοια απόσταση που θα ευνοούν την άμεση και γρήγορη πρόσβαση της νοικοκυράς σε κάθε σημείο και σε κάθε ντουλάπι της κουζίνας. Μια όμορφη και τακτοποιημένη κουζίνα όπου κάθε αντικείμενο θα έχει τη θέση του κάνει το χώρο να δείχνει πιο συμμαζεμένος, καθαρός και φωτεινός. Σε έναν ευχάριστο και γεμάτο θετική ενέργεια χώρο οι δουλειές δεν μοιάζουν με καταναγκαστικό έργο…η μαγειρική γίνεται χαρά δημιουργίας και το πλύσιμο των πιάτων μοιάζει να τελειώνει πιο γρήγορα!

 

Για να διατηρείται όμως μια κουζίνα καθαρή θα πρέπει να τη βοηθούν και τα υλικά τα οποία υπάρχουν σε αυτήν. Για παράδειγμα στα πατώματα καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί κάποιο υλικό που δεν θα λεκιάζει εύκολα και δεν θα απορροφά εύκολα την υγρασία. Για το λόγο αυτό καλό είναι να αποφεύγεται το ξύλινο πάτωμα στις κουζίνες και να προτιμάται το πλακάκι ή κάποιο άλλο συνθετικό υλικό που δεν θα απορροφά την υγρασία και τους λεκέδες. Επίσης, εάν στην κουζίνα σας υπάρχουν ξύλινες λεπτομέρειες, φροντίστε να παραμένουν πάντα λουστραρισμένες ώστε να μην απορροφούν υγρασία και λεκέδες.

 

Η κουζίνα σας δεν πρέπει να υστερεί σε τίποτα σε ομορφιά και διακόσμηση από τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Συνδυάστε τα έπιπλα και τις κουρτίνες σας με τα χρώματα των ντουλαπιών και των πλακιδίων και προσθέστε μερικά όμορφα διακοσμητικά ή μικρές γλάστρες στα πρεβάζια των παραθύρων. Επιλέξτε να φυτέψετε στις γλάστρες φυλλώδη άνθη ή φυτά για κάθε εποχή του χρόνου κι έτσι θα έχετε την πιο όμορφη και αναζωογονητική θέα χειμώνα-καλοκαίρι!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>