admin
No Comments

Η Κωνσταντινούπολη ξυπνά αναμνήσεις

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

intop

Κωσταντινούπολη. Μια πόλη μύθος. Μια πόλη, η μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο που είναι κτισμένη πάνω σε δύο ηπείρους. Απλώνεται στο σημείο που ενώνει την Ευρώπη και την Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο. Γενέτειρα μεγάλων πολιτισμών και πρωτεύουσα τριών αυτοκρατοριών. 

is2Με έντονο το ελληνικό στοιχείο η Κωνσταντινούπολη αποτελεί προορισμό χιλιάδων τουριστών κατά τη διάρκεια του χρόνου. Πολλοί από αυτούς είναι και Έλληνες. Με την ιστορία μας  συνδεδεμένη με την Πόλη θέλουμε να δούμε από κοντά το άλλοτε κόσμημα της υφηλίου.

Από μικρός και εγώ ήθελα να επισκεφτώ την Κωνσταντινούπολη. Να αντικρίσω το μεγαλείο της Αγιά Σοφιάς που με τόσο νοσταλγία αναφέρουν τα σχολικά βιβλία. Και πριν από λίγες μέρες το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα. Έστω για ένα Σαββατοκύριακο ταξίδεψα στην Πόλη που για πολλά χρόνια αποτελούσε το… κέντρο του κόσμου.

Φτάσαμε Σάββατο πρωί και η ξενάγηση ξεκίνησε από την υπέροχη Αγια Σοφιά. Ένα θαύμα της αρχιτεκτονικής από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Σε πιάνει δέος όταν στέκεσαι μπροστά της. «Νιψον ανομήματα μη μόναν όψιν»,αναφέρει η επιγραφή στη βρύση στο προαύλιο της εκκλησίας από όπου φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να πιούμε νερό και στη συνέχεια πήγαμε στον Βυζαντινό Ιππόδρομο. Γιουνάν, γιουνάν… ακούσαμε κάποιους να μας αποκαλούν με την ξεναγό να μας ξεκαθαρίζει πως δεν λένε τίποτα, απλά μας φωνάζουν Έλληνες στα τούρκικα.

ista1Είναι τίτλος ταινίας της Μελίνας Μερκούρης και ένα πανέμορφο ανάκτορο. Φυσικά μιλάμε για το υπέροχο Τοπ Καπί με τους αμύθητους θησαυρούς των Σουλτάνων. Με μοναδική θέα το Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα το παλάτι του Σουλεϊμάν σε παραπέμπει σε παραμυθένιες καταστάσεις. Αφού ξεναγηθήκαμε και στο μπλε τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ και το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ πήγαμε στο ξενοδοχείο στην πλατεία Τακσίμ. Το σύγχρονο κέντρο της πόλης με το μετρό και το τραμ να είναι σε… απόσταση αναπνοής.

Έτσι, ύστερα από λίγη ξεκούραση η περιήγησή μας στην Κωνσταντινούπολη συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο Καπαλί Τσαρσί. Μια κλειστή αγορά με τα χιλιάδες καταστήματα που έχουν χρυσαφικά, χειροποίητα χαλιά και κομμάτια σπάνιας τέχνης.

Το βράδυ πήραμε μια γεύση από τη νύχτα της Κωνσταντινούπολης. Και πάλι στην πλατεία Τακσίμ με τον τεράστιο πεζόδρομο όπου υπάρχουν εστιατόρια, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης. Μία βραδινή βόλτα κάτω από την γέφυρα του Βόσπορου ήταν το κερασάκι στην τούρτα κατά την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο.

Κυριακή πρωί και η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν επιβεβλημένη. Παρακολουθήσαμε τη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια πήγαμε στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (Μπαλουκλί) και την Παναγία των Βλαχερνών.

Στη συνέχεια απολαύσαμε το παραδοσιακό τούρκικο τσάι και ένα υπέροχο γεύμα με παραδοσιακό κεμπάπ. Φυσικά το χωνέψαμε κατά τη διάρκεια της επιστροφής μας από το μικρό αλλά μαγευτικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>