admin
No Comments

Πώς δημιουργούνται τα διαμάντια

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ndia001Τα διαμάντια σχηματίζονται στα 75-120 μίλια κάτω από την επιφάνεια της γης. Σύμφωνα με τους γεωλόγους τα διαμάντια σχηματίστηκαν πρώτη φορά περίπου πριν από 2,5 δισ. χρόνια και τα πιο πρόσφατα από αυτά σχηματίστηκαν πριν από 45 εκατ. χρόνια. Ο άνθρακας από τον οποίο σχηματίζονται τα διαμάντια προέρχεται από την τήξη των πετρωμάτων που προϋπήρχαν στον ανώτερο μανδύα του φλοιού της γης. Στον φλοιό της γης υπάρχουν άτομα άνθρακα σε αφθονία. Οι αλλαγές της θερμοκρασίας στα ανώτερα στρώματα αναγκάζουν τα άτομα άνθρακα να κινηθούν βαθύτερα όπου τήκονται και δημιουργούν ένα νέο πέτρωμα μόλις η θερμοκρασία μειωθεί και πάλι. Εάν η πίεση και άλλες χημικές συνθήκες είναι κατάλληλες, τότε τα άτομα άνθρακα στο κρυσταλλικό πέτρωμα που τήκεται ενώνονται για να δημιουργήσουν κρυστάλλους διαμαντιών.

 

Δεν είναι πάντα σίγουρο πως αυτά τα άτομα άνθρακα θα δημιουργήσουν διαμάντια. Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί ή η πίεση μειωθεί, τότε οι κρύσταλλοι των διαμαντιών ενδέχεται να λιώσουν μερικώς μόνο ή και να εξαφανιστούν τελείως. Και βέβαια ακόμη κι αν σχηματιστούν τα διαμάντια θα χρειαστούν χιλιάδες χρόνια για να πλησιάσουν στην επιφάνεια της γης.

 

Για να σχηματιστεί ένα διαμάντι απαιτούνται εκατομμύρια χρόνια. Εάν έχετε κάποιο διαμάντι να θυμάστε πως κρατάτε κάτι με πολύ μεγάλη ιστορία…δεν κατασκευάστηκε τη προηγούμενη εβδομάδα από κάποιον εργάτη στο εργοστάσιο, αλλά προέρχεται από τα έγκατα της γης. Ακόμη πιο ενδιαφέρον ίσως σας φανεί το γεγονός πως δεν είναι όλα τα διαμάντια κατάλληλα για να γίνουν κοσμήματα. Μόνο το ένα τέταρτο των διαμαντιών που εξορύσσονται γίνονται κοσμήματα. Κάθε 100 τόνοι λάσπης δίνουν 1 καράτι διαμαντιού. Και αυτό το ένα καράτι δεν πάντα μια ολόκληρη πέτρα. Μπορεί να είναι από 0,005 καράτια έως 1 καράτι, καθώς η αρχική πέτρα συχνά τεμαχίζεται κατά τη διαδικασία της κοπής, της σχηματοποίησης του διαμαντιού, του καθαρισμού και του γυαλίσματος.

 

Την επόμενη φορά που θα θαυμάσετε το αστραφτερό σας διαμάντι, θυμηθείτε το χρόνο και τη φυσική ενέργεια που χρειάστηκε για να δημιουργηθεί…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>