admin
No Comments

‘Ιος, ένας πανέμορφος προορισμός

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ios3Μέσα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου, ανάμεσα σε Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και Σίκινο, ξεπροβάλλει ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, η Ίος. Μικρό νησί που ξεχωρίζει όμως για τις μεγάλες χρυσές παραλίες του,τα κρυστάλλινα νερά και τους γραφικότατους κολπίσκους. Χαρακτηριστικό της Ίου είναι ότι διαθέτει 86χλμ. ακτογραμμής, εκ των οποίων τα 32χλμ. είναι αμμουδιές!

Γνωστή παγκοσμίως σαν το νησί της νεολαίας, έχει να προσφέρει στον επισκέπτη και πολλά άλλα εκτός από τον ήλιο τη θάλασσα και τη διασκέδαση.

Τα πλοία που φτάνουν στο νησί, καλωσορίζει πρώτο το πανέμορφο, κάτασπρο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης(17ουαιώνα), που είναι χτισμένο δεξιά στην είσοδο του λιμανιού.Ο επισκέπτης πλέον θαυμάζει από κοντά τη γαλήνη, τη γραφικότητα και την ηρεμία που χαρακτηρίζει το ξακουστό, για την ασφάλεια λόγω μορφολογίας, λιμάνι της Ίου.

Ψηλότερα από το λιμάνι, και σε απόσταση 2χλμ. βρίσκεται η χώρα της Ίου. Γραφική και κατάλευκη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο, που στην κορυφή του φαντάζει η όμορφη κυρά του νησιού! Η Παναγιά η Γκρεμιώτισσα. Η θέα από εκεί είναι πανοραμική.

ios1Παραλίες

Μυλοπότας
Ο κεντρικός οδικός άξονας που ξεκινά από το Λιμάνι, περνά από τη Χώρα και καταλήγει στην παραλία του Μυλοπότα.

Πανέμορφη παραλία (μήκους 1χλμ.) με χρυσαφένια άμμο, καταγάλανη θάλασσα, αλλά και κάθε είδους άνεση(θαλάσσια σπορ, φαγητό, μετακίνηση, καταλύμματα).

Είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού και θεωρείται από τις πιο όμορφες του Αιγαίου. Έχει τιμηθεί κατ΄ επανάληψη με το σύμβολο της Γαλάζιας Σημαίας.

Μαγγανάρι
Στο τέλος της παραλίας του Μυλοπότα αρχίζει ο χωμάτινος δρόμος(23χλμ.) για το Μαγγανάρι. Μια καταπληκτική αλληλουχία πέντε κολπίσκων-παραλιών με χρυσή άμμο, και πάνω απ΄ όλα, κρυστάλλινα νερά.

Αγία Θεοδότη
Ακολουθώντας από τους Μύλους το δρόμο του Επάνω Κάμπου, κατευθυνόμαστε στην Αγία Θεοδότη. Η αμμουδερή παραλία και ο προφυλαγμένος κόλπος της, καθώς και η ανατολή του ήλιου με θέα το νησάκι της Ηρακλειάς, συνθέτουν μία εικόνα άξια της προσοχής του επισκέπτη, που και πάλι θα βρει όποια άνεση χρειαστεί.

ios2Ψάθη
Στην κορυφή του ασφάλτινου δρόμου για την Αγία Θεοδότη, και δεξιά, μετά το εκκλησάκι του Άη Δημήτρη, υπάρχει σημασμένη στροφή, και ασφαλτοστρωμένος δρόμος για τον κόλπο της Ψάθης, με τις δύο πολύ όμορφες παραλίες.

Τα καταγάλανα νερά, η ησυχία και τα κύματα, όταν φυσάει δυνατός άνεμος, κάνουν την Ψάθη δημοφιλή για σερφ, αλλά και ξεκούραση. Η άγρια ομορφιά της υπόσχεται ανανέωση!

Άλλες παραλίες
Στα ανατολικά του νησιού συναντάμε την παραλία του Καλάμου.

Πολύ ήσυχη συνήθως και με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για υποβρύχια αναζήτηση.  
Παραλία Βαλμά    

Δυτικά του Καλάμου υπάρχουν οι απομονωμένες παραλίες του Παπά και των Πλακών. Πολλές άλλες παραλίες όπως το Καμπάκι, ο Πλακωτός, το Πεταλίδι, το Νεράκι, τα Διαμούδια, το Σαπουνόχωμα, ο Βαλμάς, το Κολιτσάνι, το Κλήμα, το Πικρί νερό, η Τζαμαρία. Προσφέρουν πολλές δυνατότητες για εκδρομές και μοναδικές εμπειρίες.

Ας μην ξεχνούμε ότι τα 32χλμ. αμμώδους ακτογραμμής, δεν είναι συχνό φαινόμενο, και η μοναδικότητα της Νιώτικης ομορφιάς, θα συναρπάσει κάθε είδους επισκέπτη.

Πηγή και Περισσότερες Πληροφορίες : www.ios.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>