admin
No Comments

Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης… αντί γάμου

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

coupleΔεν παντρεύομαι, δεν παντρεύομαι, δεν νοικοκυρεύομαι… Δεν είναι λίγοι αυτοί που είναι κατά του γάμου εκ πεποιθήσεως και θα προτιμούσαν ένα απλό σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Τι να κάνουμε… Απλά δεν τους εμπνέει ο θεσμός του γάμου και τον αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι… Πολλοί από αυτούς φοβούνται τη δέσμευση, όμως υπάρχουν και αρκετοί που λόγω ιδεολογίας είναι κατά του γάμου.

Για την τελευταία περίπτωση το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης αναμένεται να φροντίσει για το ζήτημα τους δίνοντας τους την ευκαιρία να είναι καλυμμένοι νομικά χωρίς να χρειαστεί να περάσουν τα σκαλιά της εκκλησίας.

Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί σχέδιο νόμου, το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, με το οποίο τα ζευγάρια που συμβιώνουν χωρίς γάμο θα έχουν την ευκαιρία να επισημοποιήσουν τη σχέση τους με μια απλή έγγραφη συμφωνία που θα κατατίθεται στο ληξιαρχείο.

Ένα συμβολαιογραφικό συμβόλαιο που στο μέλλον μπορεί να αντικαταστήσει και το γάμο. Τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα διασφαλίζουν τα οφέλη του γάμου χωρίς να έχουν χορέψει με το… χορό του Ησαΐα. Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ουσιαστικά τους καθιστά συζύγους με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που τους παρέχει ο κανονικός γάμος. Με μια μεγάλη διαφορά. Η ευκολία της λύσης της συμφωνίας των δύο πλευρών στο… πι και φι, αποφεύγοντας έτσι τη χρονοβόρα διαδικασία των διαζυγίων.

Αυτό το νομοθετικό σχέδιο στηρίζεται σε απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου χωρίς όμως να υποχρεώνει αναγκαστικά τα κράτη μέλη να την υλοποιήσουν. Στη χώρα μας το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και στο μέλλον υπάρχει σχέδιο να εφαρμοσθεί και στα ομοφυλόφιλα.

Όλα καλά ως εδώ… Υπάρχει όμως και το αλλά… όπως σε όλα τα πρωτοποριακά θέματα ειδικά στη χώρα μας που είναι συνδεδεμένη με την παράδοση. Και το αλλά…αφορά τις αντιδράσεις που προέρχονται από τις τάξεις της εκκλησίας. Και αυτό γιατί υπάρχει φόβος στο μέλλον με το ελεύθερο σύμφωνο συμβίωσης οι άνθρωποι να μην επιλέγουν την περίπτωση του γάμου με αποτέλεσμα να απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από την εκκλησία. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>