Πρότυπο βιογραφικό σημείωμα
Βιογραφικό. CV. Δύο λέξεις για το ίδιο πράγμα. Το βιογραφικό σημείωμα είναι ένα έγγραφο, στο οποίο σημειώνουμε τα προσωπικά, επαγγελματικά και μορφωτικά μας στοιχεία, ώστε ο ενδεχόμενος εργοδότης να μπορέσει να εκτιμήσει τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητές μας. Συχνά οι εργοδότες έχουν στα χέρια τους τα βιογραφικά σημειώματα πολλών υποψηφίων και είναι μέσα από αυτά που θα πρέπει να πάρουν την απόφαση ποιον από όλους να εργοδοτήσουν.
Ένα καλό βιογραφικό σημείωμα θα μας ανοίξει επαγγελματικές πόρτες, ένα κακό βιογραφικό σημείωμα θα μας στοιχήσει ευκαιρίες. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να δίνουμε πάρα πολλή σημασία και προσοχή στην ετοιμασία και στην σύνταξή του.
Μέσα από το βιογραφικό σημείωμα θα «διαφημίσουμε» τον εαυτό μας και θα πείσουμε τον εργοδότη ότι εμείς είμαστε οι κατάλληλοι για εργοδότηση. Πρέπει να είναι ελκυστικό, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Πρέπει να είμαστε σαφείς και ακριβείς σε όποια πληροφορία καταγράψουμε. Οι υπερβολές και οι φλυαρίες θα μας κοστίσουν.
Τα πρώτα βασικά πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας στη σύνταξη του βιογραφικού σας στοιχείου είναι τα εξής:
- Προσπαθήστε να το συντάξετε σε μία σελίδα Α4. Όσα κι αν έχετε κάνει στη ζωή σας, συμπτύξτε τα σε μία σελίδα. Ο εργοδότης δε θέλει να διαβάσει ένα μακρύ, βαρετό, μπερδεμένο βιογραφικό. Κι ούτε μπορεί να είναι διατεθειμένος να χάσει τον πολύτιμο χρόνο του για να διαβάσει τις φλυαρίες σας.
- Η γενική εικόνα του πρέπει να είναι καθαρή και απλή. Μην χρησιμοποιήσετε εξεζητημένες γραμματοσειρές. Το μέγεθος των γραμμάτων πρέπει να είναι ευανάγνωστο (ούτε πολύ μικρό «για να χωρέσουν όλα», ούτε πολύ μεγάλο «για να γεμίσει η σελίδα»). Και προς Θεού, όχι ορθογραφικά, συντακτικά ή γραμματικά λάθη!
- Δεν γράφετε παραγράφους με ολοκληρωμένες προτάσεις, αλλά συντάσσετε σύντομες και περιεκτικές κουκκίδες (bullet points).
- Στη σύνταξη, δεν χρησιμοποιείτε ρήματα ή προσωπικές αντωνυμίες, αλλά ουδέτερες εκφράσεις. (π.χ. Εργασία ως ιδιωτικός υπάλληλος σε […], με καθήκοντα […] κι όχι «δούλεψα στην τάδε εταιρεία και έκανα τα εξής πράγματα»).
Η δομής των βιογραφικών σημειωμάτων είναι περίπου η ίδια, όποιος κι αν είναι ο επαγγελματικός κλάδος στον οποίο απευθυνόμαστε. Έτσι, τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει είναι τα εξής (και συνήθως με αυτή τη σειρά):
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, Τηλέφωνα επικοινωνίας (σταθερό και κινητό), e-mail, ημερομηνία γέννησης (προαιρετικά), οικογενειακή κατάσταση (προαιρετικά), εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων (προαιρετικά).
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑ: Καταγραφή όλων των προηγούμενων δουλειών και θέσεων εργασίας, με χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη. Σε κάθε ξεχωριστό bullet point σημειώνετε την περίοδο εργοδότησης και περιγράφετε σύντομα και περιεκτικά τα καθήκοντα σας και τον τρόπο διεκπεραίωσής τους.
ΣΠΟΥΔΕΣ: Καταγράφετε (και πάλι με χρονολογική σειρά ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο), όλα τα πτυχία και διπλώματά σας, το έτος απόκτησής τους, το όνομα του μορφωτικού ιδρύματος (πανεπιστήμιο, κολλέγιο, ιδιωτική σχολή κ.τ.λ.) μέχρι να φτάσετε στο απολυτήριο λυκείου.
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ: Καταγράφετε ποιες ξένες γλώσσες χειρίζεστε και το επίπεδό σας στην κάθε μία. Αν έχετε πιστοποιητικά ή πτυχία, τα καταγράφετε με τον ακριβή τίτλο τους και την χρονολογία που τα αποκτήσατε.
ΓΝΩΣΕΙΣ Η/Υ Ή ΑΛΛΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: Παραθέτετε τις γνώσεις σας στους Η/Υ, είτε είναι πιστοποιημένες είτε όχι, με ακριβή αναφορά στα προγράμματα που χειρίζεστε. Σ’ αυτό εδώ το σημείο, μπορείτε να καταγράψετε τυχόν άλλες δεξιότητες ή γνώσεις σας που νομίζετε πως θα ενισχύσουν την εικόνα σας στα μάτια του εργοδότη.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Με απλά λόγια, καταγράφετε τα ενδιαφέροντά σας, τα χόμπι σας, τη συμμετοχή σας σε τυχόν εθελοντικά προγράμματα, κ.τ.λ. Είναι το σημείο το οποίο θα φανερώσει στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σας.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Αν έχετε συστατικές επιστολές, καταγράφετε τα στοιχεία αυτών που σας τις έχουν δώσει (όνομα, θέση και τηλέφωνα επικοινωνίας) και σημειώνετε πως είστε σε θέση να τις παρουσιάσετε εφόσον σας ζητηθούν.